Optika

Az idén készült képen a neon sértetlen
Budapest szívében, a Károly körút 3/A szám alatt található Novák Optika már évtizedek óta működik, és fogadja a szemproblémákkal küzdő pácienseket. Lehet, hogy a gyengén látás vagy a fák lombjai miatt, de sok embernek biztosan nem tűnt fel eddig az üzlet felett díszelgő neonfelirat.

A Deák teret és az Astoriát összekötő Károly körút remek hely egy optika letelepedésének. Környezetében más optikus nem található, így a mellette lévő üzletekből, bankokból az emberek áttérhetnek ide egy gyors szemvizsgálatra.
A Novák Optika három generáció óta működő vállalkozás, amely 2000-ben ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját. Egy másik üzlete is van, amely szintén a forgalmas Rákóczi úton helyezkedik el.

A kép 2012-ben készült
Ha összehasonlítjuk ezt a pár évvel ezelőtt készült képet a feljebb látott frissel, láthatjuk, hogy a neonfelirat teljesen sértetlen maradt, és azt is tapasztalhatjuk, ha este elsétálunk mellette, hogy a csöveket karban is tartják, ugyanis mindegyik betű világít.

Stílusa inkább emlékeztet a '70-es évekre, bár pontos adat nincs arról, mikor kerülhetett ki a neon. Annyi bizonyos, hogy a Fortepan-on talált, 1960-ban készült képen jól látszik, hogy ezen az utcarészen még nem volt ott az optika, így a felirat sem.

A környéken más neonfelirat nincs, így mondhatni egyedülálló, hogy ez is így fennmaradt. Fiatalabb, valószínűleg LED-es felirat azonban több van mellette, mint pl. mobilüzlet vagy bank logója.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház