Ajándék

2016. október 5-i állapot
A Baross utca 79. szám alatt található meg az AJÁNDÉK↘ neonfelirat. A fényreklám egyetlen funkciója az maradt, hogy az utókornak díszelegjen. Ez olyannyira igaz, hogy még arról sem sikerült feljegyzést találni, hogy vajon mikor működött itt ajándéktárgyakra specializálódott üzlet, ki üzemeltette azt, vagy hogy mennyire volt népszerű. Pedig az ötlet nem volt alaptalan, hogy egy ajándékbolt sikeres lehet, hiszen az emberek nagyon régóta, nagyon sok okból kifolyólag ajándékoznak, ez manapság legjobban Karácsonykor hegyeződik ki. Maga a neon egyébként egészen jó állapotban van, még kopásnyomok sem igazán láthatóak rajta. Az azt tartó szerkezetet ellepte ugyan a rozsda, de ez ennyi év után a szabadban, fedetlen helyen talán annyira nem is meglepő. Ma az épületben többek között fodrászat üzemel, összességében viszont eléggé kihasználatlannak tűnik, könnyedén ideképzelhető lenne mondjuk egy ajándékbolt. Vagy egy kávézó. Vagy egy kárpitos. Vagy igazából bármi. És ez sajnos az egész utcáról elmondható, ezzel foglalkozik az alábbi cikk is.


Érdekes hipotézis lehet, hogy esetleg korábban ezen a neontesten másik felirat szerepelhetett, hiszen az alsó kockára felrajzolt nyíl eléggé furcsának tűnik. Mintha csak azért lenne ott, hogy ne maradjon üresen az a mező, ugyanakkor legalább ugyanilyen valószínű, hogy még jobban nyomatékosítani akarta az akkori boltos, hogy az ő üzlete bizony erre található.

Különös/szomorú tény, hogy eddig nem túl sokan örökítették meg ezt a neont, legalábbis nem tették publikussá. Ennek ellenére azért megleshető itt és itt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház