Fővárosi Nagycirkusz

A Fővárosi Nagycirkusz Budapest XIV. kerületében, a Városligetben található, az Állatkerti körúton, a volt Vidámpark és a Fővárosi Állat-és Növénykert között.

A Fővárosi Nagycirkusz Közép-Európa egyetlen kőcirkusza. Előadásai télen és nyáron is egyaránt megtehetőek, újabban pedig nem csak cirkuszi műsorokkal, hanem komolyzenei koncerteket, divatbemutatókat és sportrendezvényeket is szerveztek.

inaplo.hu/neonvadaszat/n192

Helytörténet

 

 Nyitása 1899-re tehető, mikor Wulf Ede cirkuszigazgató június 27.-én megnyitotta a cirkuszt. A korabeli sajtó így nyilatkozott a cirkuszról:
"Az állatkertben épülő vasszerkezetű circus munkálatai már annyira előrehaladtak, hogy az előadások két hét múlva megkezdődhetők lesznek. Az imposans és rendkívül elmés szerkezetű építmény valódi technikai remekmű, a minő Európában sehol sem épült. A colossális épület 3 ezer látogatónak nyújt kényelmes helyet és teljes biztonságot ad, a mennyiben minden része kovácsolt vasból készült”.

Az építkezés befejezését így ünnepelték:  
“Méltán mondható a technika mesterművének. Az egész szerkezet valamint a helyek talapzatai kovácsolt vasból, a falak burkolatai pedig hullámbádog lemezekből készültek. A helyek alatt köröskörül vasboltozat van, ezek alatt a művészeknek öltözői, szintén vasból, úgy hogy a tűzveszély annál is inkább teljesen ki van zárva, mivel az 50 méter hosszú és 15 méter széles istálló külön épületet képez... Úgyszintén gondoskodva van elegendő kijáratról.”

A Fővárosi Nagycirkusz épülete 1960-ban


Az első világháborúig a cirkusz sikeresen működött. A második világháború idején az épület megsérült, de hamar helyreállították, és 1966-ig zavartalanul folytatódtak az előadások. 1971-ben épült fel (ugyan ezen a helyen) az akkor modernek számító épület, amely ma már ismét felújításra szorul.


1966-óta itt rendezik meg kétévente a Budapesti Nemzetközi Cirkuszkonferenciát. A legutóbbi fesztivál idén januárban került megrendezésre.

 

Neon állapota

A cirkusz színvonalas működésének köszönhetően a neonfelirat jelenleg is betölti funkcióját, állapota nem változott.
2016. október

Forrás


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház