Órás

2010 - Prusinszki István felvétele
Első bejegyzésem az órásboltok egyikéről, a VII. kerület szívében található órás szaküzletről és annak neonfeliratáról fog szólni. A bolt központi helyen van, csupán pár lépés innen a Keleti pályaudvarA belváros nyüzsgő forgatagában félreeső, csendes kis zug ez, ahol az autók és emberek zsivaját csak a kissé monoton, de játékosnak ható óraketyegés töri meg. A bolt a mai napig üzemel, holott az eladásra szánt áruk nagy része régi típusú, egyszerű dizájnnal rendelkező, analóg óra.

A 21. században, amikor bármelyik mobiltelefonról vagy számítógép-képernyőről leolvashatjuk a pontos időt, az órák lényegesen veszítettek jelentőségükből. A szakma is eltűnőfélben van, utánpótlásának helyzete nem túl szívderítő. Hanyatló iparág ez, amit a csekély számú budapesti üzlet is demonstrál.

inaplo.hu/neonvadaszat/n070
2016 - Kovács Zsuzsa felvétele

A neon
Mindenesetre az általam vizsgált üzlet még mindig várja az órák szerelmeseit, töretlen lelkesedéssel áll nyitva a vásárlók előtt. Az ezt hirdető neonfelirat is teljesen jó állapotban van, a mai napig üzemképes. Az esti órákban zöldes fénnyel ragyogva hirdeti magát. Retróérzést kölcsönözve ezzel a sétálóutca hangulatának, ahol leginkább a gyorséttermek villódzó fényei világítják be a teret. Ez pedig kicsit visszaad a múltból, apró emlék a neonfényes Budapest ragyogó éveiből.

Források:
Órások és óraboltok – 1xbolt

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház