Orion

Az Orion neonját a Kossuth Lajos utca 8-nál volt megtalálható egészen 2014 nyaráig, amikor is az épület felújításakor levették. 

Az cég jogelődjét, a Magyar Wolframlámpagyárat,  1913. június 1-én alapította Kremeneczky János, osztrák üzletember. Kremenczky az elsők között, már 1904-től wolframszálas izzólámpákat állított A magyarországi rádiógyártás történetében a az ORION 286 db különböző típusú és közel 3 millió készüléket gyártott le. A cég a nevét 1942-ben változtatta Orion Villamossági Rt-re, 1925-től valamennyi gyártmányát ezzel a védjeggyel ellátva hozza forgalomba belföldön és külföldön is. Magyarországon legnagyobb konkurenciája az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Vállalat volt, ennek csökkentésére az Egyesült Izzólámpa érdekeltséget vállalt a Wolframlámpagyár Rt-ben. A gyár legfontosabb terméke a rádió és a rádióalkatrészek volt, amit 1926-ban kezdte meg, ezzel együtt a rádiózás népszerűsítésében is nagy szerepük volt.

Kremeneczky János 1934. októberében bekövetkezett halálával a vállalat kizárólagos irányítása az Egyesült Izzó kezébe került, később nevét Orion Rádió és Villamossági Vállalatra változtatták, majd 1948-ban államosították. Az addig sikeres gyár a rendszerváltás után, 1991-ben spontán privatizációval négy, többségében külföldi érdekeltségű kft-re bomlott, ma egy singapuri kereskedelmi céghez tartoznak.



 
2010 körül




2014 - városszíve blog felvétele
2016 október
Forrás: Radiomuseum

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház