Erkel Színház

2016. az új neon
Nem sok olyan neonfelirat van már Budapesten, amely még betölti a szerepét, olyan pedig még kevesebb, amit fel is újítottak. Nos, ezen kevesek közé tartozik az Erkel Színház felirata, mely nem is olyan rég újult meg. 

A feliratot a Rákóczi út - Luther utca sarkán találjuk meg, innen lehet besétálni a színházhoz.





Rövid története

 

20. század eleje

1911. december 8-án adták át Népopera néven, akkoriban az ország legnagyobb befogadóképességű színháza volt. 

1946-tól két éven át filmszínházként hasznosították.
1951-ben került az Operaház felügyelete alá. Az Erkel Színház nevet 1953-ban vette fel. 1980 és 1984 között, az Operaház rekonstrukciója idején csak itt tartottak operaelőadásokat. 

Felújítás 

 

Az Erkel Színház (melynek a mostani címe:  VIII. kerület, II. János Pál pápa tér 30.) felújítását 2007-ben kezdték meg, és 2013-ban adták át a felújított épületet, amely az Operaház teljes jogú és értékű testvérszínházaként folytathatja működését. (Forrás)

2010. körül, a felújítás előtt
A felújításról rengeteg cikket olvashatunk, az érdeklődőknek ajánlom ezt az összefoglaló videót, melyben Zoboki Gábor építész mesél a munkálatokról.

A régi neonfelirat jóval a felújítás után kaphatott új külsőt - egy 2014-es cikkben még ez a felirat szerepelt -, bár jobb később, mint soha, a színház új külsejéhez kevésbé illett volna ez a kb. '70-es évekbeli neon.
A mostani felirat stílusa passzol a színházhoz, és továbbra is csalogatja az arra járókat egy kis szórakozásra.


 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház