Ruhatisztító ISZ

A nyüzsgő Király utca sokszínű üzlethelyiségei között egy régi Ruhatisztító neonja található meg. A kétoldalú neon egyik oldala már igencsak hiányos, három T betű is leesett róla. A tisztítóról semmilyen internetes forrás nem található meg, az épület felső szintjei lakásként, alsó különböző üzlethelyiségként funkcionál, többek között Bőrdíszmű, Fodrászat, Euro diszkont.  


Pontos cím: Budapest, VI. kerület, Király utca 88.



A szolgáltatás története
A ruhatisztítás, mint szolgáltatás jelenléte igen hullámzó. A mosás mindig is az egyik legterhesebb házimunka volt, egészen 1945-ig nem volt hagyománya a mosógéphasználatnak Magyarországon. Az 1950-60-as években a Nagy-kormány az életszínvonal-politika részeként behozta a forgótárcsás gépeket. Ezután következett az 1970-es évektől a forgodóbos (fél)automata mosógép, mely már minden munkafázist elvégzett. Azonban ezeket a háztartási gépeket sokáig nem engedhették meg maguknak a háztartások, így terjedt el a tömbmosoda, gépkölcsönzés. E keretek között jelent meg hazánkban a Patyolat hálózat, mely 1970-es évekig csak a fővárosra és környékére terjedt ki, és minőségbeli valamint kapacitásbeli problémái is voltak. Ezután jelent csak meg a többi ruhatisztító, mint ez az ISZ, vagy a Ruhatisztító KTSZ

Vajon miért szűntek meg nyomtalanul ezek a régi fővárosi mosodák? Valószínűleg az 1990-es évek hozták el azt a jóléti szintet, hogy a háztartások többsége betudott szerezni automata mosógépet, így jobban megérte a mosás otthon. Azonban ha ma sétálunk egy-egy budapesti forgalmas utcán, biztosan belefutunk egy új-hullámú ruhatisztítóba, csak hogy párat említsek: Top clean, Ocean tisztító szalon, Luxclean, 5ásec. Arra a kérdésre, hogy mi hozta vissza a ruhatisztítást, mint szolgáltatás, az a legésszerűbb válasz, hogy a kényelem és a megnövekedett igények. Ma már sokan megengedhetik maguknak, hogy ha nincs idejük rá más végezze el a mosást, hogy a drága, kényes anyagokat speciális szerekkel tisztítsák ki. Ma már a legmodernebb gépekkel és szerekkel dolgoznak ezek a tisztítók, nem csak ruháinkat kezelve. 

Forrás:

Képek:



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház