Ügyvédi munkaközösség

2016 december
Az egykori 27. sz. Ügyvédi munkaközösség helyén ma a Dr. Rácz Iván Ügyvédi Iroda működik, melynek alapítója még a munkaközösségben volt ügyvédjelölt. A munkaközösség tagja volt valamikor az öttusázó Török Ferenc is.

Amint a képről látszik, a neont már eltávolították (a nyoma még megvan) és egy másik, a mai szóhasználatnak megfelelő felirattal helyettesítették. Az ügyvédi munkaközösségről, mint olyanról, megkérdeztem egy ügyvédet, aki 1975-től van a pályán és 1990 és 94 között országgyűlési képviselő volt. Az alábbi választ adta:


A neon 2010 körül
"Az egykori törzsi varázsló funkcióját három fajta foglalkozás váltotta föl: a pap, az orvos és az ügyvéd. Az ügyfél vagy a páciens beléjük helyezi a bizalmát – a gyónási titkokat, orvosi titkokat, ügyvédi titkokat.
Az ügyvéd „kitalálja a megoldást, majd végrehajtja” (Antall József, 1990 .ápr. 30.), mert alapvetően egyedül dolgozik – bár az irodafenntartás rezsiét sokszor megosztja egy „rezsitárs” ügyvéddel. Általában igaz ez akkor is, ha többedmagával közös ügyvédi irodát tart fent.

Az önállóan dolgozó ügyvéd büntetőügyekben védi azt az embert évszázadok óta, akit a hatóság, a hatalom embere, az ügyész börtönbe akar záratni. Gondolkodását meghatározta a hatósággal való szembenállás, s így mint magasan képzett szabad gondolkozó, gyanús elem volt a szocializmusban.

Szocialista találmány volt az ún. ügyvédi munkaközösség (továbbiakban ÜMK), melynek volt egy politikailag megbízható vezetője, aki elvileg irányíthatta és ellenőrizhette az ÜMK tagjainak ügyvállalását s ügyelhetett arra is, hogy a politikailag érdekes ügyek – politikai büntetőügyek, egy párttitkár válópere, egy munkásőr öröklési pere, katonák és rendőrök ügyei stb. – csak „megbízható” ügyvédekhez jussanak.
A szocializmus idején magánügyvédek nem működhettek. Ez természetesen nem változtatott azon, hogy az ÜMK-hoz érkező ügyfél általában egy konkrét ügyvédet keresett, csak benne bízott, és az ügyvéd egyedül intézte az ügyét.
A politikai rendszerváltozás során megalakult új országgyűlés megszüntette az ÜMK-kat. Azóta az ügyvédek ismét egyedül, vagy „rezsitársas” irodában végzik a munkájukat."

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház