Alumíniumárugyár

A felirat néhány éve
Az Alumíniumárugyár Budapest XIV. kerületében, az Erzsébet királyné útja 57-61. szám alatt található.

A gyár 100 éves történelemmel büszkélkedhet. 1899-ben alapították a vállalat elődjét, a Magyar Fémlemezipari Részvénytársaságot. A Tanácsköztársaság idején a munkások szocialista tulajdonba vették a gyárat. 1949-ben a gyár végleg a dolgozók tulajdonába került, és akkor kapta az Alumíniumárugyár nevet. 1993 óta zrt.-ként működik, és ma is még az egyik vezető vállalata a magyarországi alumínium-tömegtermelésnek.

Forrás: antikvarium.hu
Európában elsőként kezdték el gyártani a kisnyomású, hegesztett alumínium gázpalackokat. 60 éve már háztartási célokra is gyártanak propán-bután gáz tárolására alkalmas palackokat, konyhai eszközöket, edényeket. Profiljukba tartozik még a vasúti és közúti alumínium alkatrészek gyártása is. Bérmunkában vállalnak még hegesztést, teflonozást, foszfátozást, forgácsolást. Jelenleg a cég közel 100 alkalmazottat foglalkoztat, ami elenyésző szám ahhoz képest, hogy régen mennyi munkással büszkélkedhetett a gyár.

Az épületet nem tartják karban eléggé, még az eredeti ablakok vannak bent, és renoválva sem volt még. A környék is hasonló képet mutat, habár az elmúlt években épült néhány új ház, de a Lőcsei utcában a gyárkémény körül eléggé elhagyatott helyekkel találkozhatunk. A Fűrész utcai villamosmegállót is azért hozták létre annak idején, hogy a munkások könnyen megközelítsék a gyárat. Ma már jelentőségét vesztette a megálló: alig egy-két ember száll le- és fel itt.


Jelenlegi állapot
A neon állapota sérült: a betűk fele lekopott. Mára már alig olvasható a felirat. Sem a házat, sem magát a neont nem tartják megfelelően karban.

A két képet összehasonlítva láthatjuk, hogy néhány év alatt is milyen sokat romlott a neon állapota. Az első képen még csak 4 betű hiányzik, a most készített fotón viszont már ennek a duplája, 8 betű! Valószínűleg már nem fogják restaurálni a feliratot a jövőben sem.


Forrás: Alumíniumárugyár honlapja
Sinovits István: 75 éves az Alumíniumgyár
antikvarium.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház