Neonmúzeum – Varsó

A varsói Neon Múzeum missziója a hidegháborús időszak neonfeliratainak dokumentálása és megőrzése. Az intézmény 2005 óta kutatja és restaurálja a nagy „neonizáció” időszakának utolsó túlélő darabjait, tevékenysége a teljes korábbi keleti blokk területére kiterjed. A neonfeliratok lengyel reneszánsza talán részben annak a folyamatos munkának köszönhető, ami az Európában első és egyedülálló múzeum megnyitásához vezetett. Az állandó kiállításon a neonok történetének megismerése mellett számos felújított, fénylő darabot lehet megcsodálni.

A gyűjtemény több mint száz darab neonfeliratot és egyéb fényhez és elektromossághoz köthető grafikai értékű tárgyat tartalmaz, melyek közül számos a kor nagy művészeinek és a lengyel plakátművészet képviselőinek munkája. Ezek a neonok egy gyakran nem elismert művészeti ág képviselői, mely a forradalmi hangulat tompítását és a rossz körülmények elkendőzését szolgálta, az állami propaganda eszközeként.



Eredeti városi környezetükben segíti a neonok felújítását a lengyel múzeum „Action Renovation!” programja. A kampány segítségével menekülhetett meg az amortizálódástól számos ikonikus varsói felirat.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház