Neonmentés Budapesten

Az Index 2009-es Budapest neontemető című cikkében (Nagy Attila, Index – 2009. 07. 19.) felsorolt neonmentők honlapjai mára jórészt eltűntek:
  • Izsó Zoltán Neonfényes Budapest – www.iz.webzona.hu – csak a nyitólap működik, a linkek nem
  • Neonon.hu – a Neonon csoport honlapja már nem érhető el 
  • Neonvadasz.freeweb.hu – már nem érhető el 
  • Reklámfényezők – reklamfenyezok.uw.hu – már nem érhető el 
  • Neonmentők – neonmentok.uw.hu – már nem érhető el 
A Neonon csoport neontérképe még működik, azonban a Google-térképükről linkelt képeket tároló Panoramio szolgáltatásra rövidesen megszűnés vár.

Ami még látható:
  • A neonmentők közreműködésével mentett emblematikus neonjelek az Elektrotechnikai Múzeum udvarán és honlapján, illetve raktárában
  • Szintén elérhető, bár sok törött linket tartalmaz a Neon.lap.hu
  • Neonsimogató – Soós Károly Neontérképe képekkel (2011)
    „A Neonmentők csoport 2002-től 2006-ig foglalkozott neonmentéssel Budapesten.” ... „Az Elektrotechnikai Múzeum biztosított raktárhelyet a mentéshez, megközelítőleg 100 neon került ide, és máig otthont ad egy állandó elektrotechnika-történeti neontárlatnak. Ezzel párhuzamosan a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal felkért minket egy Budapest-neontérkép elkészítésére. Ezáltal a fővárosi neonok nagy részét sikerült hivatalosan is műtárggyá nyilváníttatni. Ennek köszönhetően különböző védettségi kategóriákba kerültek, és megsemmisítésük pénzbüntetést von maga után.”
  • Neon blog – budapesti és vidéki neonok gyűjteménye, 2009-2011

Hamster
Változatlanul elérhető a városi múlt másik fontos területével, a közösségi közlekedés emlékezetével eljegyzett Hamster weboldalrendszere, melyben két ízben is hivatkozik a kortárs neonmentő csoportokra, saját gyűjteményéből válogatva neonokat (is) ábrázoló képeket:
  • Neonparádéééé – 2009. 05. 12.
    „Ma szürkületben, jócskán naplemente után, de kicsivel még a sötétség beállta előtt jöttem haza, és ismét rájöttem, mennyire hiányoznak a színes neonreklámok az utcaképből. A jojózós szemű bagoly az antikvárium bejárata fölött, a guruló kerekű CASCO a Kosztolányin, az egész teret betöltő takarékbetét a Móriczról, a koncentrikus lottó-gombolyag a „Novhétről”, a balról jobbra úszó Patyolat-hattyú a Kelenföldi városközpont Etele (akkor épp nem úgy hívták) úti oldaláról, a labdát dobáló kisgyerek az Úttörő áruház homlokzatáról, a valamelyik Centrum áruház (?) nevére felmászó figura a Rákóczin úton, a körbefutó fényű Videoton a Március 15. téren... De még a statikus feliratok is vidám színeket vittek az éjszakába; ma viszont minden a nátriumlámpák sárgájában úszik.”
  • Brandek és neonreklámok a hetvenes évek budapesti utcáin – 2012. 10. 21.
    „Gyerekkoromban még nem beszéltünk brandekről; a legrosszabb esetben is csak márkákról eshetett szó (én a meggyeset szerettem a legjobban). Ugyanígy logókat se ismertünk, maximum emblémákat. A megfogalmazástól függetlenül ezek ott voltak körülöttünk, hiszen akkoriban valahogy sokkal nagyobb kultúrája volt a neonreklámoknak. Most pár ilyet mutatnék, Ab van Donselaar fényképei segítségével.”

Cikkek
A 2000-es évek neonlázáról, az átalakuló várost arculatában múltjához kötő, így identitását is hordozó egyedi reklámok megmentésének terveiről számos, máig olvasható cikk tájékoztatta az olvasókat:
  • Mentsük meg a neonszocializmust!
    sZ – Index – 2005. 05. 06.
    A Neonon csoportról: 
    „Ezek a neonreklámok a rendszerváltás óta pusztulnak, a reklámokat kiállító cégek többsége jogutód nélkül megszűnt, már senki nem fizeti a villanyszámlát, a viharok széttörték a csöveket, és így csak néha-néha vesszük észre, hogy a szürke vázak még ott vannak a háztetőkön. Ezeket a nosztalgikus neonokat próbálja megmenteni Forgács Bálint, aki pár lelkes neonfanatikussal együtt nemcsak lefényképezi és katalogizálja a még fellelhető reklámokat, de megpróbálnak minél többet megszerezni a muzeális értékű darabokból.”
  • Az égre rajzolt pincérnő
    noller – 2006. 06. 11.
    Népszabadság – Kultúra 
    „Valamikor 2005 táján volt a neonnosztalgiának egy jelentősebb nekibuzdulása, amikor is végre elkezdődött a régi, szocialista neonok dokumentálása, múzeumba mentése. Főleg a fővárosból. Ez már az utolsó pillanat volt: mert ekkorra a legszebb, legnagyobb pesti neonok kihunytak, de azért még itt-ott lehetett érdekes leletekre bukkanni. Ekkor bontották le például a Károly körúti bazársort, s szép fényfeliratai szinte kínálták magukat a mentésre. Be is kerültek az Elektrotechnikai Múzeumba. Legalább három csapat vágott neki ekkor a városnak, a Neonmentők (más néven Neonon Csoport), a Reklámfényezők, s ekkortájt indult útjára Neonvadász is.”
  • Budapest, a neonvarázs fővárosa
    Sashegyi Zsófia – 2016. 04. 10. – Isabel Val fotóival
    Magyar Nemzet – Hétvégi Magazin 
    „Sok megmentett neonreklámot őriznek a Magyar Elektrotechnikai Múzeumban, a Kazinczy utcai épület udvarán apró tárlatot is láthat belőlük a közönség. A Neonon Csoport Egyesület tagjai, akik számos régi betűt és feliratot mentettek meg az utókornak, régóta sürgetik nagyobb kiállítótér, múzeum létrehozását, továbbá hogy a városképet leginkább meghatározó neonhirdetéseket ipari műemléknek nyilvánítsák. A csövek alternatív felhasználására is lennének ötleteik. Utcai installációkat, homlokzatsorokon vagy tűzfalakon megjelenő összeállításokat képzelnek el, amelyek Budapest új jellegzetességét alkotnák.”
  • Lesz-e Budapestnek neonmúzeuma?
    Serinus – 2015. 07. 14. – budapest.reblog.hu

    A téma bizakodó összefoglalása. „A Neonon csoport még 2004-ben indította el projektjét, céljuk az volt, hogy gyűjteményt hozzanak létre a régi utcai neonreklámokból. (...) Az akkori Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal együttműködve több neonreklámot védetté nyilvánítottak. Raktárhelyiséget kaptak az Elektrotechnikai Múzeum épületében (Budapest VII., Kazinczy u. 21.) A múzeum Neonparádé címmel az udvar belső homlokzati falán egymás mellé rendezve mutatja be a műemlékké nyilvánított neonreklámokat. (...) Patkós Luca, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tervezőgrafikus hallgatója arculatot tervezett a csoport, illetve az egyesület végcéljaként definiált „Neon Múzeum” és kulturális központ számára. (...) A lengyeleknek már van neonmúzeuma, így egy kis összefogással nekünk is lehetne. A varsói Sohóban helyet kapott múzeum mecénása az RWE energiaszolgáltató vállalat, emellett több kisebb vállalat is támogatja az intézmény működését.”

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház