A neon fényképészei

Isabel Val spanyol fotóművész fotósorozata a kétezres évek elején joggal keltett feltűnést, hiszen külföldi fotós szemmel, a múlt rendszer emlékeiként fedezte fel és örökítette meg Budapest neonjeleit.

Mint elmondja, Barcelonában már eltűntek a neonfények, s Budapestre érkezve meglepte, itt még mennyire szerves részei a város építészeti arculatának. „Még van olyan, amelyik működik, mások ott maradtak ugyan a helyükön, de már nem működnek. A többség nagyon lehangolóan néz ki. A múltban, a 70-es években még a haladás és a modernség szimbólumai voltak.”

„Igazán érdekessé az teszi őket – nyilatkozza a cafebabel.co.uk oldalán –, hogy jóllehet más korszakhoz tartoznak, mégis itt maradtak mint egy korszak tanúi. És az az érdekes, hogy némelyikük még meggyullad éjszakára! Mindenesetre Budapest nagyon gyorsan változik, és azóta, hogy néhány hónappal ezelőtt belefogtam ebbe a projektbe, ezen neonok közül néhány már eltűnt. Úgy gondolom, érdemes megőrizni őket valamilyen módon, mert történelmi és esztétikai értékkel is bírnak. Szóval az a legjobb, ha gyorsan összegyűjtjük őket!”

„A poszt-kommunista Magyarország egyelőre még viszonylagos kényelméből és szabadságából valamiféle nosztalgiát érezhetünk azok iránt az idők iránt, amikor a hirdetések (nem a politikaiak!) egyenesebbnek, becsületesebbnek tűntek, nem akartak mindenáron eladni valamilyen életstílust a marketingfogásaik bűvészmutatványaival. A bennük lévő üzenetektől függetlenül a szocialista társadalom neonjainak vannak történelmi, művészi, városképi, sőt még „régészeti” értékei is. A kutatásuk lehetőséget ad arra, hogy beleérezzünk a vasfüggöny mögötti világ mindennapjainak valóságába. (...) A Lights of Budapest nemcsak dokumentálni akarja a városnak ezeket a sajátosságait, hanem egy katalógust is létrehozni, amelyben minden megjelenik a maga valóságában és változatosságában, mintegy emlékeztetve minket az amerikai „arany húszas évek” világára. Jóllehet a politikai helyzet teljesen más, a cél mégis ugyanaz volt: megteremteni a modernség és a hamis jólét látszatát.”
http://www.xpatloop.com/news/lights_of_budapest_exhibition

„És letaglóztak az üzeneteik is: az egyszerű, informatív mivoltuk, amik valamiféle ártatlansággal vannak átitatva, olyasmivel, ami a mai kiábrándító reklámok korában már elképzelhetetlen.”
http://urbanplayer.hu/utca/isabel-val/

A magyar fotóművészetben

Több fontos alkotó életműve tartalmaz a neonokra (is) fókuszáló képsorozatokat. 
Kiemelhető közülük Lugosi Lugo László és Frankl Aliona.

Lugosi Lugo László
„Nagyobb ciklusokat fényképez a még éppen létező, szemünk előtt elmúló Budapest addig észre sem vett jelenségeiről (gyárépületek, neonreklámok stb.).”

A témához kapcsolható kiállítások:
– 1988 Budapesti neonok, Dorottya utcai Galéria, Budapest
– 1991 Neonok a pesti éjszakában, Café Hold, Budapest
Könyv: Eltűnő Budapest [Frankl Alionával], 1994

Frankl Aliona 
Honlap: http://www.frankl.hu/
„Fekete-fehér fotókat és – 1996 óta – fotogramokat készít. Korábbi fényképsorozatain eltűnő budapesti világok jelentek meg (Régi boltok, Eltűnő Budapest, A zsidó Budapest, Temetők, Presszók és kávéházak – utóbbi két sorozatot ma is folytatja).”

Az alkalmazott fényképészet mestereinek hagyatéka is különleges értéket képvisel. A Fortepan és az Index közös cikksorozatában a közelmúltban publikáltak (Néma utcák, vágányok, neonvilágításban címmel (Nagy Attila Károly – Index,  2017. 02. 11. 17:21) válogatást Bauer Sándor húszezer negatívból álló hagyatékából. „A Magyar Távirati Iroda, az Esti Hírlap, majd a Vendéglátás magazin negyven évig aktív fotóriportere javarészt a kereskedelmi és vendéglátóipari szektor ábrázolásán dolgozott.”

Mozgókép

Simonyi Balázs filmetűdje
Budapesti neonok  (2004) 6 perc, színes; DV
Rendező–operatőr–vágó: Simonyi Balázs
Operatőr: Szügyi Balázs



„A szocializmus hamiskás fénykora és fényköre, szemfényvesztése és megtévesztése kedvesen tetten érhető a budapesti neondzsungelban. Ahogy az idő telik, úgy hunynak ki a hetvenes-nyolcvanas évekből tömegével itt maradt, bájosan tekergő és pusztuló neonok, és adják át helyüket a modern (és nem kevésbé hamis) fényreklámoknak. Az idő múlása nagymértékben a neonok „halálával" is mérhető. Ezért fontos kordokumentáció ez a kisfilm. Zenés neonparádé: nosztalgikus retroutazás a 70-80-as évek budapesti fényreklámjainak még izzó vagy már kihunyt áradatában. Kicsit bugyuta, kicsit túlcizellált, de a miénk.”

Fotósorozatok a médiában

Az online médiában az Index karolta fel a budapesti neonmentés ügyét. A megjelent írásokhoz színvonalas, máig elérhető fotósorozatok készültek azóta leszerelt, eltűnt neonjelekről is:
„Az elmúlt napokban igyekeztem bejárni a főváros főbb útvonalait, tereit, hogy amennyire erőmből telik, összegyűjtsem legalább egy-egy fotó erejéig, a még megmaradt hirdetéseket, reklámokat, érdekes feliratokat, cégneveket – elsősorban a neonokra koncentrálva. Ezek jelenlegi formájukban már nem tekinthetők reklámoknak, sokkal inkább kordokumentumoknak, vagy ha úgy tetszik retró jeleknek, de mindenképp figyelemre méltó, megőrzésre, gondozásra érdemes városképi elemeknek.
Természetesen tudom, hogy korántsem teljes az alább megtekinthető képes gyűjtemény, és hogy a szisztematikus gyűjtés és feldolgozás is várat magára, de egy gyors helyzetjelentésnek talán elfogadható, és esetleg az olvasók segítségével tovább is bővíthető. (...) Akkor szakít múltjával és hagyományaival egy nagyváros, ha az utolsó régi reklám fénye is kihuny. Budapest is ebbe az irányba tart?”A cikk fotókkal szemlézi Budapest pár neonját.
Budapest neontemető – Nagy Attila – Index – 2009. 07. 19. 00:30
Galéria: Nagy Attila fotói és azok galériája Budapest neonjairól

A cikk folytatása rövidesen elkészült:
Megtizedelte a neonreklámokat a rendszerváltás – Nagy Attila  – Index – 2009. 08. 29. 11:44
Csak kis hányada maradt fent a neonreklámoknak az eltökélt civil önkéntesek munkája ellenére. Az elmúlt húsz évben mintegy 2000 reklám pusztult el. Budapesti neonkörkép.
Galéria: Nagy Attila további neonvadászata Budapest utcáiról

Majd közösségi képgyűjtés indult az IndaFotón a cikk nyomán: az Index olvasóinak képei Budapest utcáit díszítő neonokról.

További cikkek fotósorozatokkal

Neonfények nyomában – írta és fényképezte: Bódis Krisztián
Szeretlek Magyarország – 2012. 01. 14.
„Utánozhatatlan hangulat, látványos neonreklámok. Körkép a 70-es, 80-as és későbbi évek neonjaiból, Budapest utcáiról.”

Neonfényes éjszakák – Szabó Gábor – Origo, 2016. 05. 21. 21:55
„Egykor mintegy 20 ezer neon díszítette Budapest utcáit, mára ennek elenyésző hányada maradt meg, és ezek még kisebb része él a mai napig is. E cikk azokat a reklámokat veszi sorra, amelyeket a mai napig működtet az üzlet vagy a szórakozóhely.”

Retró: ez maradt a neonfényes Budapestből – NLCafé, 2014. 04. 15.
Fotós: Hernád Géza
„Csemege, Omnia, Méteráru, Esti Hírlap, Bambi: csúcstechnika ide vagy oda, Budapesten még mindig akad jó pár működő vagy örökre kialudt fényreklám, amelyek múltat idéző neonfénnyel és betűtípussal idézik meg a 60-as, 70-es éveket. A fővárosi városképet egykor meghatározó fényreklámok nyomába eredtünk.”

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház