Dagály fürdő


A Dagály fürdő 1948-ban nyitotta meg először kapuit az akkor épülő Árpád híd északi oldalán. Kezdetben Szabadság Strandfürdő néven működött, de az évek során átkeresztelték a közelben lévő Dagály utca után Dagály fürdőnek, és ma is ezen a néven ismert. Gyógyfürdőnek csak 1970 óta nevezhetjük, hiszen ekkor vezették át ide a Széchenyi Gyógyfürdőt tápláló hévízforrás vizét. Ezekben az években élte a fürdő a fénykorát.

Aktuális címe: Budapest, Népfürdő utca 36. Jelenleg a fürdő nem üzemel, hiszen a 2017-es úszó világbajnokság fő helyszíneként átépítésre szorul. 2016. szeptember óta folynak a munkálatok. Amikor ott jártam, akkor is nagyon nehéz volt megközelíteni, pont ezért, hiszen az egész környék fel volt túrva. Ez látszik a minap fotózott képen is.
Szerencsére a régi neont még nem szedték le, de kérdéses, hogy az átépítés miatt fent hagyják-e. A neon kiváló állapotban van. A néhány évvel ezelőtti fotóhoz képest sem történt változás állapotában. Csak reménykedni tudunk, hogy meghagyják ezt a műemléket az utókornak az átépítés során.

inaplo.hu/neonvadaszat/n177

További képek a neonról:
A felirat pár éve
A képet Prusinszki István készítette
Az 1959-es képen még a Szabadság neon van fenn
Forrás: Fortepan
Forrás: 13. kerület- itt lakunk
            Wikipedia

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház