Élelmiszer Csemege

A budapesti Aradi Utca 17. szám alatt egy Élelmiszer Csemege neon jelzi, hogy egykor kiskereskedelmi bolt szolgált a vásárlók számára. Azonban ma csak az elhagyott, elhanyagolt helyiség maradt utána, aminek az állapotából következtethetünk, hogy régóta nem üzemel már.  A neon, eredetileg fehér színe megkopott az évek során.  A feliratok állapotából következtetve az Élelmiszer Csemege még régebb óta ott állhatott, mint a Zöldség-gyümölcs vagy a Fornetti pékség, melyek hasonló sorsra jutottak később, bár egyikről sem található információ.
inaplo.hu/neonvadaszat/n057

A magyar vásárlás története


A régi neon feliratok, mint ahogy ez az Élelmiszer Csemege is mutatja, hogy régen az élelmiszer boltoknak nem márka, hanem inkább funkció megnevezése volt. Az első magyar Közért 1948-ban, a kommunista hatalomátvétel után nyitott meg. Kezdetben csak hentesárut forgalmazó 50 boltból álló hálózatként működött, majd szélesítette termékeinek körét. 

A kereskedelem kollektivizálása miatt a magánkézben lévő kisebb boltok bezártak, helyettük ellátási körzeteket lefedő áruházak nyíltak. A rövidítés a hivatalosan hangzó Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt. elnevezést rejti, az 50-es évekre már kiterjedt bolthálózattal rendelkezett,   a mainak megfelelő ( önkiszolgáló vásárlás) boltok azonban jóval, mintegy 10 évvel később terjedtek el. 

Az első ABC 1964-ben nyitott, a rövidítés az  Általános Beszerzési Cikkek szavakból állt össze,  mivel a háztartás napi szükségleteit ellátó termékek is előkerültek a korábbi  Közérttel ellentétben. 
A Közért vállalattal egyidejűleg működött még a Csemege Kiskereskedelmi Vállalat, elsősorban Budapesten és a Balaton környékén nyitotta meg boltjait. Lehetséges, hogy ez a neon is a vállalat egyik boltja volt. 
A  90-es évektől megjelentek a a szuper- és a hipermarketek. A  Csemege vállalat a privatizáció során az osztrák Meinl-hez került, a Budapest és környéki KÖZÉRT helyett pedig, a  szocializmus "példájára"  létrejött a ma már minden sarkon megtalálható CBA.

Pontos cím
Budapest VI. kerület Aradi u. 17.

Forrás
http://dedireceptjei.blog.hu/2015/03/25/abc_kozert_cba

Képek: 
http://m.cdn.blog.hu
http://inaplo.hu/neonvadaszat/original/6320.jpg
http://inaplo.hu/neonvadaszat/2016/n057.jpg















http://inaplo.hu/neonvadaszat/original/6320.jpg

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház