Budafok Mozi

Ma a XXII. a Szent István tér 12-es szám - régen a Rózsa Richárd u. 5–7, szám - alatt található épületének építését 1970-es évek elején kezdték el és 1973-ban fejezték. Érdekes módon, azonban csak egy évvel később, 1974 július 31-én avatták fel, üzemelni viszint csak ezen év augusztus elsején kezdett. Kevese volt azon moziknak, melyeket, nem valamilyen épületből alakítottak át, hanem építettek. Nyitását követően majdnem 20 évig üzemelt, végül 1991-ben záratták be. Az épület azonban megmaradt és egy bútor üzlet nyitott a helyén.



2014-ben volt szó a környék rehabilitációjáról és egy sokrétű komplexum felépítéséről, mely helyet adott volna a közeli iskola test nevelés óráinak, lehettek volna itt koncertek, szabadidős programok és hasonló tevékenységek. Ez azonban sosem valósult meg, legalábbis most, 2016-ban, 2017 küszöbén, még nem kezdték el az építkezést. A látványtervek azonban elkészültek, melyek ITT, megtekinthetőek.


A neonról:
Ahogy én láttam, a neon ma már nem található a helyén, sem az én képemen, sem pedig a referencia képen. Valószínűleg az ezredforduló környékén szedhették le, a mozi bezárása után. Most már csak azt a sárga alapot lehet látni a bútorüzlet homlokzatán, melyen valamikor a neon lehetett. Azonban egy Kalota Béla által készített régebbi képen - mely az egyszer bolt-ból származik - is már azt vehetjük részre, hogy a neon nem volt jó állapotban, több helyen is el volt szakadva. Ez talán már adhat valami magyarázatot arra, hogy miért is döntöttek a levétel mellett. Ez pedig, hogy ma is fent van a neon helye valószínűleg anyagi okoknak köszönhetjük, hiszen nem két forint lenne egy ilyet elszállasztatni.

1975
Kalota Béla ~ 1980-90 (?)
Prusinszki István - 2012
Tóth Fruzsina - 2016 december 

Források: 1 || 2 || 3 ||

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő

Újpesti Áruház