Újpesti Áruház

2010 - Prusinszki István felvétele
Az 1952-ben épült, kezdetben Állami Áruház néven futó üzlet a mai napig üzemel. A maga szocialista lelkületével és kinézetével egyaránt a totál retró érzését csalja az M3 metrómegálló zsúfolt forgatagába. A két emeletes áruház felső szintjein főként női/férfi/gyermek ruházati áruk, kiegészítők, lakásfelszerelések, lakástextilek és bőrdíszművek vásárolhatóak, míg a földszinten élelmiszerbolt üzemel - vasárnap kivételével - a hét minden napján.


Állami Áruház - indafotó.hu
A szocreál stílusban emelt, Újpest központjában álló épületet a helybeliek még ma is „Állami”-ként emlegetik. Az Állami Áruház Nemzeti Vállalatokat 1949 májusában alapították. A kiskereskedelem legnagyobb egységei akkoriban nálunk és a nagyvilágban egyaránt a nagyáruházak voltak, melyek jelentősen eltértek a mai bevásárlóközpontoktól. A plázák, hipermarketek terjedése miatt erősen visszaszoruló egykori áruházak közé tartozott többek között a budapesti Corvin, majd később a Skála áruház is.

2016 - Kovács Zsuzsa felvétele

Az Újpesti Áruház az évek során nem sokat változott. Az épület közel 64 éve áll mozdulatlanul, miközben köré épült a városrész legfontosabb közlekedési csomópontja, a 3-mas metró végállomása (1970-1990). Fontos történelmi mozzanat, hogy itt játszódik az Állami Áruház című film, az 1953. január 23-án bemutatott magyar zenés, propagandisztikus filmvígjáték.

Nyitva tartás: Hétfő – Szombat: 9:00-19:00


retronum.hu
A neon
A piros fénnyel izzó neonfelirat a mai napig üzemel. Kissé kopott, némelyik betűje nem világít már, de mégis egyedi színfoltot képvisel Újpest központ éjszakai fényei között. Ragyogva hirdeti, makacsul bizonyítva Budapest lakói előtt, hogy megállja még a helyét a XXI. század plázáinak és bevásárlóközpontjainak fényűző csarnokai között. Hiszen ő egyedi és különleges. Retró és igazi.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A neonfényes Budapest hírmondói

Kürt utcai tisztasági fürdő